Bog 4

4. bog – Gengæld og Garnier

Som altid kommer Anna Lendorph og Christian la Cour på arbejde og ikke kun med boligkataloger. De møder endnu engang et udvalg af kendte og ukendte forbrydere, og det bliver til risiko og rejser for både dem selv og hovedfjende nr. 1.

Vi skal i køkkenhaven, bag spejlet og en tur til Paris. Et Paris fyldt med minder og nye oplevelser og flere afsløringer end forventet. Også helt tæt på. Imens tager Strømmen til Esbjerg.

’Fanden skulle slide en hel dag for nogle få kroner når man på en time kan hugge flere hundrede.’ Det er jo et synspunkt, og det burde ikke føre til mord. Men det gør det. Det var så ikke ham, der blev kaldt ’et menneskedyr’ eller ’den fine vellystning’, selvom ham – nå ja – havde visse forretninger også. Det var han så ikke ene om.

Tag med til 1910 og et udvalg af virkelige forbrydelser i selskab med Anna og Christian, Madsen, Petersen, Strømmen, tante Kate og tante Tilly, Osvaldo, hunden Frigga og mennesker, du aldrig har hørt om før.

 

Anmeldelse af Jannik Lunn på Krimimessen

Fjerde bind af Freya Anduins krimiserie om Lendorph og laCour: Gengæld og Garnier foregår stadig i 1910, og i dette bind er forholdet mellem Lendorph og la Cour nu blevet så tæt, at de bliver gift, uden at Anna dog vil være Christians hjemmegående hustru. Men foruden en række forbrydelser, som la Cour bliver kaldt ud til suppleret af Lendorph som fotograf, byder deres tilværelse også på en rejse til Paris, som dels er en bryllupsrejse, men hvor Christian også møder politifræfekt Louis Lépine, en højt dekoreret person og ven med den franske præsident. Og netop Lépine var manden, der havde moderniseret hele det parisiske detektivkorps. Men han møder også gamle kendinge fra forbrydernes verden. Og så genoplever han det Paris, hvor han som ganske ung havde haft en kort karriere som balletdanser. De Lendorph og la Cour vender tilbage til København, venter nye mordsager, og flere af de forbrydelser, der har fundet sted i de tidligere bind enten opklares eller forbliver uopklarede. I slutningen siger Anna sit job op på Aftenbladet, og mon ikke hun og Christian vil dukke op i måske kommende bind som privatdetektiver. Som i de andre bind får man et persongalleri, hvor man bl.a. kan de, hvilke af personerne, der er virkelige, og forfatteren nævner også, hvordan hun tidsmæssigt har flyttet visse af de spektakulære mord, så de kom til at passe ind i handlingen. Som i de tre første bind har Freya Anduin også her skabt en gang hyggelig underholdning, som altså delvis bygger på begivenheder fra det virkelige liv.

Jannik Lunn

Det måtte jo ske

– at laksemoussen var forgiftet, at tudetrunter også kan være kriminelle, at et kamera ikke bare er et kamera og en bryllupsrejse ikke bare en bryllupsrejse. Man keder sig ikke et sekund, og der er en naturlighed i at opfinde en metaldetektor, når man leder efter smykker nedgravet i en køkkenhave. Fantasien overgås af virkeligheden, og det hele fortælles så levende, at man virkelig ikke har lyst til at møde de der fiskere i Esbjerg – du bliver nødt til selv at læse bogen, stemningen lader sig ikke forklare, og det er det skønne ved Freya Anduins bøger, at sproget ikke bare er sprog, men også lyde, lugte og de blå mærker, man pludselig synes, man har.

Jeg elsker Anna og Christian og alle de andre – også skurkene, og bliver lige forundret over, hvad der er fiktion, og hvad der er finurlig virkelighed.

Hop bare på Vognen – du fortryder ikke.

Birgitte ZimlingLydbog

Kindle

Anmeldereksemplar af papir- og e-bog kan bestilles på presse@bod.dk  eller via publizon.dk for lydbøger.

 

#lendorphoglacour, #anduin, #bøger, #books, #København, #historie, #detektiver, #hyggekrimi, #feelgood, , #virkeligeforbrydelser, #kvindeligdetektiv, #romantisk, #international, #kærligkrimi, #history, #nostalgia, #goodolddays, #cosycrime, #opdager, #opdagerpolitiet, #faktaogfiktion, #1910, #krimiserie, #illustreret, #københavnerliv, #kvindelig detektiv, #kvindelig opdager, #kvindelig fotograf, #kvindelig journalist, #historisk hyggekrimi, #kvindesagsforkæmper, #emanciperet, #juveltyverier, #Hakon Jørgensen, #Eugen Petersen, #Bærentzen, #Aftenbladet, #Pontoppidan, #Louis Lépine,#Brdr. Carstens, #Ellen Carstens, #Harald og Gudrine Kolbe, #Leopoldina Carstens, #Stella Tekla Hedvig Nielsen, #Alfred Herman Jacobsen, #Frans Theisen, #Otto Herman Leander, #Hilda Rasmussen, #Alfred  Walbom