Et Tea Room til damerne

Posted on

Research får en langt omkring, og da både Anna og hendes mor Agnes er kvindesagskvinder, og jeg skrev et opslag i den anledning på Kvindernes Internationale Kampdag, fik jeg også læst lidt til siden og havnede i et Tea Room. Eller rettere – flere.

Ideen med Tea Rooms stammer fra Skotland, hvor Kate Cranston åbnede et i 1878. Hendes bror handlede med te og havde forinden sat stole og borde op i sin butik, men det blev Kates Tea Rooms – fire i alt – som blev starten på fænomenet, som meget hurtigt blev populært i afholdsbevægelsen. Muligheden for at få en let frokost uden alkohol blev støttet, og i starten var det mest forretningsmænd, som kom.

Og så… Der gik ikke længe, før der var tea rooms i bl.a. stormagasiner, og der dukkede en masse selvstændige tea rooms op i mange byer på begge sider af Atlanten, ejet af kvinder. Det var en acceptabel beskæftigelse for enlige kvinder, f.eks. enker, eller som supplement til mandens indtægt. At servere te og kage blev anset for tilstrækkeligt anstændigt, og det var også et passende sted for kvinderne selv at nyde te eller frokost. København havde naturligvis konditorier, men tea rooms kunne byde på andet end kager – f.eks. lette frokostretter og salater.

Te og kvindesag

Tea rooms blev hurtigt et fænomen i USA, og så skete der noget andet. Kvinderne havde allerede indtaget pladserne både bag disken og i salonerne, hvor kvinderne følte sig hjemme og ikke behøvede at have manden med som mange andre steder, hvor der simpelthen var adgang forbudt for uledsagede kvinder, og de kom naturligvis til at tale sammen. Om bl.a. kvinders rettigheder – eller afholdenhed.

København fik naturligvis også tea rooms – bl.a. Metzes, som var tilknyttet firmaets omfattende tehandel. Jeg tør ikke gætte på, hvad gæsterne hos Metz har talt om, men mon ikke de også har diskuteret kvinders rettigheder i 1910. Afholdsbevægelsen blev aldrig så prominent I Danmark som i andre lande inkl. Sverige, og tea rooms blev ikke på samme måde et fænomen her. Der findes stadig tea rooms i København, men ikke fra dengang.

Foto: Paul Fischer