Det begyndte med et ur

Posted on

Nogle gange er man bare heldig. Som da jeg ledte efter et godt tidspunkt for Lendorph & la Cour og af mange grunde besluttede mig for 1910. Og så viste det sig, at det var et bedre tidspunkt, end jeg kunne have drømt om.

Senest har jeg haft samme held om end i mindre målestok. Jeg skulle f.eks. bruge en gave fra Anna til Christian og tænkte, et armbåndsur måske var en god ide. De var ikke almindelige til mænd i 1910. Kvinderne havde haft armbåndsure længe – teknikken var blevet lille nok, og kvinder går jo med armbånd i forvejen, så at sætte et ur i et armbånd, var ikke just noget kvantespring. Men mænd… Der var springet åbenbart meget større, da mænd jo gik med lommeur, som må have været irriterende besværligt; hvad gør man, når man har overtøj på og vil vide, hvad klokken er?

Der skulle praktiske krav til, og de kom fra aviatørerne, som de blev kaldt i 1910. Man kan ikke styre en flyvemaskine, mens man roder med et lommeur, så de ville gerne have armbåndsure. Jeg fandt ud af, at bl.a. Cartier lavede sådanne ure: det første til Alberto Santos-Dumont, som var en meget berømt aviatør på det tidspunkt. Og så var det jo med ekstra held, når Anna er vild med flyvning.

Oven i købet  – på det tidspunkt lige præcis den historie foregår (kommer i bog 4), er den gode Alberto Santos-Dumont i bladet ‘Popular Mechanics’ med sit ‘Demoiselle 19’ aeroplan, som kan flyve 100 km i timen, og som blev anset for et af de bedste monoplaner og i øvrigt både billigt og meget hurtigt at samle: ‘Denne maskine er bedre end nogen anden, som nogensinde er bygget, til dem som ønsker resultater med færrest mulige udgifter og eksperimenteren’.

I 1908 var det det første kommercielt producerede fly, hvor man endda kunne vælge mellem tre forskellige motorer. (De blev leveret som samlesæt direkte fra fabrikken).

Santos-Dumont i en Demoiselle 19 over Paris i 1909:

Og så var der jo ingen som helst tvivl om, at det var det rigtige. Selvfølgelig skal Christian have et armbåndsur – en detektiv har brug for at kunne se, hvad klokken er, også når han har frakke på, og selvfølgelig er det et Santos Cartier, når det er fra Anna. Og selvfølgelig skal hun lige forskrække ham lidt ved at vise ham bladet, så han tror, hun har købt et Demoiselle-fly.

Man kan se flyet i luften på youtube.

Og uret?

Det er Cartiers klassiske ‘Santos-Dumont’ i, som allerede i 1912 lignede det ur, man stadig kan købe.

Flyfoto: Public Domain. The Dumont’s family releases this image for free, intending to widespread Dumont achievements through the Nova Fronteira Publishing Co.
Portræt: Alberto Santos-Dumont ca. 1902, Foto: Zaida Ben-Yusuf (1869-1933), Library of Congress cph.3a18565.
Læs mere om ham i Alberto Santos Dumont: I sailed the Wind Joao Luiz Musa; Marcelo Breda Mourao, Ricardo Tilklan Nova Fronteira Publishing Co.
Santos de Cartier uret: Cartier Paris, 1912 — Gold – One sapphire cabochon – Leather strap – This particularly rare timepiece is one of the very first Santos created by Cartier Vincent Wulveryck, Collection Cartier © Cartier