Med de store bogstaver

Posted on

Research indebærer at læse rigtigt mange gamle aviser, og jeg kan ikke lade være med at levere nogle citater fra mine tidligere kolleger, hvis blomstrende vendinger fornøjede avislæserne for over 100 år siden.

Det var en lille Musefælde, der var sat op for det Tilfælde, at L* skulde vende tilbage. Og se! Døren gik op, der klaprede et Par Haandjærn: M o r d e r e n   v a r    f a n g e t (Dannebrog)

 

Det afskyelige Rovmord paa Vesterbro var igaar almindeligt Samtaleemne overalt. Vi skal i det følgende oprulle Dramaets hidtil ukendte Enkeltheder… Den Døde laa paa Gulvet i Bagværelset sit sit Blod. Hr. D* med Hustru og Sønner stod hændervridende omkring ham ude af sig selv af sorg. … Hele Natten og Morgenstunden arbejdede Politiet med feberagtig hast. Kjøbenhavns Politi blev alarmeret og Vagtposter udsat, Telegrafen dikkede, Telefonen var i uafbrudt Virksomhed, Vidner fra alle Kanter blev afhørte, alle de Kræfter og Midler, som raader over, blev satte i Bevægelse. (Politiken)

Den professionelle Rovmorder, Manden der dræber straks uden at prøve andre Midler, uden Betænkning, uden Skrupler, han er heldigvis sjælden i vor Kriminalhistorie…

Da man fik at vide, at han havde været hjemme om Formiddagen, blev der Opstandelse. Død og Pine! Han var altsaa her i Byen, og der jagtede man det halve Sverrig rundt!(Aftenbladet)

 

Og man lagde ikke fingrene imellem, når man skulle beskrive mord eller morder:

‘Et menneskedyr.’

‘Den fine vellystning.’

‘Skuleren i porten.’

‘Det var et orgie, der grænsede til vanvid.’

‘Han vilde se hende lide, se hende vride sig i smerte, og han ville fryde sig over det’.

(div.)

og så er det jo godt, man har politiets sagsmapper, så man kan se, hvor meget hold, der er i alle de kreative formuleringer.  Det kniber indimellem.

 

Illustrationen er en rubrik fra Østsjællands Folkeblad, 1917