Hvordan man undgår at blive blødagtig

Posted on

I research kommer man vidt omkring, og én søgning førte til en bogtitel, jeg ellers aldrig ville have mødt:

Haandgerningsbog – med ca. 800 forklarende tegninger af N.C. Rom,

der udkom i mange udgaver (det 12. i 1912) siden 1891 + på svensk, tysk og hollandsk.

Jeg fik endda lidt ekstra i posen – en Asbjørn takker en tidligere ejer med et ‘styrk anarkiet’ på siden, som ellers er forbeholdt ‘Fliden nytter tiden. Tiden nytter fliden’.

Og så tror man vel, at det der med haandgerning er noget kvindehalløjsa, men det er ‘en rigtig familiebog’ iflg. forfatteren, som også i forordet oplyser, at bogen nu er med metermål i anvisningerne. Dens formål er at modvirke den ‘uvirksomme, sløvende anvendelse af fritiden om vinteren, som f.eks. fører til blødagtighed og forfinelse og forlystelsessyge. Og det er jo ikke så godt.

Når jeg engang har fået læst mig igennem bogen (og forventeligt har forstået vejledningerne), vil jeg kunne lave strømpebrætter, klaptræer, stærekasser, naturpiber, klapkurve, keglespil, skohorn m.v., udover skægge en balje, opklæbe landkort, indbinde bøger, lodde i tin, filte, polere, støbe gips, dreje rav, farve horn, tilskære rudeglas, marmorere og opsætte tapet osv. – OG – havebænken og vidjestolen på billedet. Hvis det fylder for meget, kan jeg forsøge mig med lidt træskærerarbejde. Jeg får i hvert fald ikke tid til at blive blødagtig.